Annonce
København

Ung politiker i urent trav: Spillede interesseorganisation ind i lukkede rådhus-forhandlinger

Under de intense forhandlinger om nattelivet brød forhandlingerne sammen, da en en af politikerne lækkede fra mødet til en interesseorganisation. Partilederne måtte derefter overtage forhandlingerne for at få punktet afsluttet. Arkivfoto fra valgnatten på Københavns Rådhus 2017: Asger Ladefoged/Scanpix
Under de nu overståede overførselsforhandlinger, hvor politikerne fordeler millionbeløb, fik politiker en interesseorganisation til at lægge pres på en af de andre politikere. Ekspert kalder optrinnet uhørt.

Da politikerne i sidste uge blev færdige med de årlige budgetforhandlinger i København, skålede de med hinanden i champagne. Stemningen var god.

Sådan forholdt det sig ikke helt under de foregående forhandlinger i den såkaldte overførselssag. Der, hvor kommunens politikere fordeler de millioner, der er blevet 'til overs' i Københavns giga-husholdningsbudget.

En af de politikere, der havde deltaget i forhandlingerne om nattelivsplanen - SF's Astrid Aller - havde ifølge flere af KøbenhavnLIVs kilder, lækket oplysninger og udmeldinger fra de fortrolige forhandlinger. Det førte til, at en af restaurationsbranchen interesseorganisationer i pausen undervejs i forhandlingerne ringede den konservative politiker Jakob Næsager op for at lægge pres på ham.

Annonce

KøbenhavnLIV forstår på flere kilder, at interessenter fra restaurationsbranchen ønskede at Jakob Næsager skulle gå med til at inddrage parkeringspladser til udeservering.

Forsøget på pression samt det, han oplevede som en fordrejning af de synspunkter, han havde fremført undervejs i forhandlingerne, gjorde Jakob Næsager så rasende, at han efter pausen, meddelte, at han ikke ville deltage yderligere i forhandlingerne. Dels fordi der var blevet lækket fra forhandlingerne, dels fordi han oplevede sine synspunkter forvrænget.

Den konservative gruppeleder ønsker dog ikke at bidrage til denne artikel.

- Jeg har fået en undskyldning fra Astrid Aller og har lagt sagen bag mig. Jeg har ikke nogen kommentarer til den sag, siger Jakob Næsager.

Det er der imidlertid andre der har.

Eksperter: Ret uhørt

Juraprofessor med hovedfokus på forvaltningsret på SDU Frederik Waage påpeger, at selvom der næppe er noget ulovligt i at lække fra politiske forhandlinger, så er det afgørende, at politikerne kan forhandle, uden at risikere at der bliver lækket fra forhandlingerne.

- Ting siver ud, men at ting siver i realtid er ret uhørt. Det kræver tillid mellem politikerne overhovedet at kunne forhandle. Dermed ligner det her et politisk tillidsbrud, siger han.

Også professor i statskundskab ved SDU Kurt Klaudi Klausen betegner sagen som alvorlig.

- Det er utvivlsomt helt usædvanligt. For man har brug for at kunne have tillid til hinanden, når man forhandler i et fortroligt rum, siger han.

Kurt Klaudi Klausen påpeger, at der ikke er sket noget lovovertrædelse. Samtidig påpeger han, at Astrid Aller har brudt en uskreven regel, og at det kan være lige så slemt.

- Det danske folkestyre er et forhandlingsstyre. Derfor er man helt afhængig af at kunne stole på hinanden undervejs i forhandlingsforløbet. Samtidig - fordi vi har et forhandlingsstyre - er det afgørende, at man kan komme videre i teksten. Men det er klart, at i et rigtig giftigt forhandlingsforløb kunne det for eksempel være opportunt at miskreditere ham (Jakob Næsager, red.), så han bliver udstillet som om, han ikke vil restaurationsbranchen det vel, siger Kurt Klaudi Klausen.

Annonce

Afviser det er en fodfejl

Netop fordi forhandlingsrummet er fortroligt, er der ikke nogen politikere, der ønsker kommentere det usædvanlige optrin til citat. Det gælder også hovedpersonen selv.

- Jeg refererer ikke fra lukkede forhandlinger, hverken til jer eller interesseorganisationer, skriver Astrid Aller (SF) i en mail.

At Astrid Aller (SF) ikke står ved, hvad der skete under overførselssagen, provokerer en af de andre politikere, der deltog i forhandlingerne om nattelivsplanen.

Flemming Steen Munch (V) er siden overførselssagen udtrådt af Borgerrepræsentationen, fordi han er flyttet til Gribskov. Men han sad med til nattelivsforhandlingerne og var i lighed med konservatives Jakob Næsager rasende over det, de oplevede som Astrid Allers læk fra de fortrolige forhandlinger til en af restauratørernes interesseorganisationer.

- Det kan undre, at en fra SF (Socialistisk Folkeparti, red.) ringer til arbejdsgiverorganisationen Horesta for at lægge pres på en politiker. Selvfølgelig taler vi alle med forskellige interessenter før og efter forhandlingerne. Men når vi først sidder ved forhandlingsrummet, så går man ikke ud i pausen og henter støtte fra nogen, der ikke sidder med ved bordet. Det var så uhyrligt, at Jakob Næsager og jeg afbrød forhandlingerne. For vi befandt os jo ikke længere i et det lukkede rum, hvor sådan nogle forhandlinger skal finde sted, siger Flemming Steen Munch.

Det kan undre, at en fra SF (Socialistisk Folkeparti, red.) ringer til arbejdsgiverorganisationen Horesta for at lægge pres på en politiker

Flemming Steen Munch (V), tidl. medlem af Borgerrepræsentationen

Han udtaler sig om sagen nu, fordi han ikke er blevet spurgt om den før.

- Jeg synes, det er godt at få belyst, hvordan forhandlingsklimaet kan være på Københavns Rådhus. Jeg kan forstå, at Astrid Aller skal have sagt undskyld. Men jeg har hverken hørt nogen undskyldning eller nogen forklaring. Desuden mener jeg ikke, det rækker. Det her er simpelthen ikke noget, man gør i det politiske system, siger han og afviser, der blot er tale om en fodfejl fra en ung politiker.

- Det er ikke synd for hende. Det er ikke et elevråd på et gymnasium, vi sidder med her. Det er voksne mennesker, der sidder på borgernes mandat, og så har man at leve op til det ansvar, siger Flemming Steen Munch.

Det siger HORESTA

Vi har talt med alle partier på rådhuset i alle perioder, fordi det var vigtigt for vores medlemmer. Vi påvirker hele vejen rundt, og det gør vi med de sager, der har interesse for vores virksomheder. Vi oplever, at politikerne er glade for at få vores input. Det er vi jo sat i verden for.

Vi har ikke bevidst påvirket forhandlinger, lige imens de pågik. Jeg kan kun sige, at jeg ikke – så vidt jeg ved – har fået fortrolige oplysninger fra Astrid Aller, siger chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i HORESTA, Annette Hyldebrandt.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce