Annonce
Byliv

Væskebalancen er din nye ølpusher: Nick og Lars var ikke i tvivl om, at butikken skulle ligge i Valby

Væskebalancen er den nye ølbutik - eller bottleshop som det hedder - på Valby Langgade. Her tager butiksbestyrer Mads Hanberg (til venstre) imod sammen med Nick Theilgaard Olesen, der har startet Væskebalancen med sin makker Lars Nielsen. Foto: Hanne Bjørton
Der gik ni måneder, fra Nick Theilgaard Olesen og Lars Nielsen åbnede ølbutikken Væskebalancen i Århus, til de besluttede at kaste sig over det københavnske marked. Og der er én bestemt øltype, som er mest populær.

Det begynder nærmest spontant at støve i halsen, når man træder ind ad døren og står foran hyldemeter efter hyldemeter og fyldt køleskab efter fyldt køleskab med kulørte øldåser.

Faktisk 500 forskellige øl med hyppig udskiftning fra 80 forskellige bryggerier, fortæller Nick Theilgaard Olesen. Sammen med sin makker Lars Nielsen åbnede han lige før påske dørene til specialøl-butikken Væskebalancen på Valby Langgade - makkerparrets nummer to butik.

- Vi åbnede i Aarhus 21. maj 2020. Jeg er også medejer af ølbaren Mig & Ølsnedkeren i Aarhus, så jeg har to perspektiver på tiden med corona. Da alting lukkede ned, kunne vi ikke gøre andet end at lukke baren. Til gengæld eksploderede salget i vores butik, og allerede efter ni måneder begyndte vi at lede efter lokaler i København, fortæller Nick Theilgaard Olesen.

Annonce

Makkerparret faldt over lokalerne på Valby Langgade.

- Vi valgte Elmegade på Nørrebro fra, fordi vi kunne få lokalerne her. Valby er et fedt sted; der er noget identitet her, og det kan jeg godt lide. Hvis man kigger på det københavnske marked, så er Valby ikke repræsenteret med en specialøl-butik. Nogle har et udvalg, men ikke så dedikeret og omfangsrigt som vores. Så vi syntes, der var et hul i markedet her, siger Nick.

Butikken har allerede fået en god, lokal kundekreds.

- Men der kommer også folk hertil fra andre dele af hovedstadsområdet. Vi har en stamkunde, der forbander, at han lige er flyttet til Gladsaxe fra Valby. Han kommer forbi med jævne mellemrum for at købe ind.

Ikke så stor en ølsnob

Er et år med EM i fodbold et godt tidspunkt at starte en bottleshop, eller snupper manhellere en billigere ramme øl med fra supermarkedet, hvis man skal ud og se bold?

- Vi har da haft nogle EM-bundles, nogle gode tilbud, hvor folk kunne spare penge, og dem har der været rift om. Så vi prøver at spille med på, hvad der foregår. Men en iskold Tuborg har også sin berettigelse, og det kan jeg sagtens drikke, værre ølsnob er jeg heller ikke. Hvis jeg kommer ud et sted, hvor der serveres Tuborg, så drikker jeg det, men jeg har det ikke selv med, griner Nick.


Vi valgte Elmegade på Nørrebro fra, fordi vi kunne få lokalerne her. Valby er et fedt sted; der er noget identitet her, og det kan jeg godt lide.

Nick Theilgaard Olesen, Væskebalancen


Han var i 2015 med til at starte Gamma Brewing Company i Gørløse i Nordsjælland. Han kender branchen godt og tror på fortsat gode tider for specialøl.

- Andelen for specialøl vokser og den kommer ikke til at stoppe med at vækste. Mange starter med at smage billigere producenters specialøl og opdager, at der er en forskel i smagen. Og så glider nogle over i det lidt mere eksklusive, fordi de kan smage, at man får noget ekstra for prisen.

Annonce

Øllets topscorer

En bestemt type øl scorer højst i popularitet hos Væskebalancen.

- Det er IPA (Indian Pale Ale, red.) - det er bare det, der sælger mest. Men syrlige øl, ofte med frugttilsætning, stormer også frem. Og betegnelsen syrlige øl er en paraplybetegnelse for mange forskellige øl. Endelig kommer lagerøl, den gærede øl, lige så stille snigende. Altså det vi kender som pilsner og classic.

- Fra Sydtyskland er der nogle lagerøl, der smager vanvittigt godt, men de har jo også lavet øl i 500 år. Det er helt klart også en bølge inden for mikrobryggerierne. Der har været råbt op om i flere år i ølbranchen, at pilsner bliver det næste store. Men det er altså stadig IPA, der sælger, siger Nick.

Få en miniguide i øltyper i faktaboksen. Læs mere om butikken på facebooksiden @vaeskebalancenvalby

Overblikket over øltyperne

Nick fra Væskebalancen giver her et hurtigt rids over de forskellige øltyper (der har et hav af underkategorier og forskelligheder inden for hver type):

New England IPA (Indian Pale Ale): Farve og udseende som multifrugtjuice. Aromatisk tropefrugtig smag, humlen er anvendt på en måde, så man får mere frugtighed end bitterhed. Mere fyldig og fed i mundfylden.

Westcoast IPA: Ældre amerikansk stil. Klar, gennemsigtig og ravgylden øl. Mere tør med markant bitterhed og en smag af harpiks, fyrrenåle og grapefrugt.

Lager (pilsner og classic): Let krop, duft og smag af nybagt brød, meget mindre humle end IPA. Letdrikkelig, let bitter, sprød øl.

Wild Ales/Kettlesours: Kettlesours gør brug af en hurtig måde at syrne øllet på 24-48 timer. Læskende, syrlig frisk øl, ofte tilsat frugt, solbær, kirsebær, hindbær. I de syrlige wild ales eller mixfermenterede øl får man mere kompleksitet ved brug af flere og vilde gærstrenge i samspil med bakterier, tid og ofte fadlagring.

Belgiske Ales: Generelt frugtige, søde, stærke, lav bitterhed. Men mange forskellige slags - ikke entydigt én slags øl.

Sorte øl/stout/porter: Meget mørke øl, dejligt ristede i smagen. Malten dominerer smagsbilledet. Smag varierer fra knastør og ristet til fuldfed, sødmefyldt chokoladedrik.

Pastry Stout: En underkategori af sorte øl. Nærmest flydende Ben & Jerry's med navne som 'Chocolate Chip Cookie Stout', 'Mississippi Mud Pie Stout'. Ekstremt tyktflydende, søde med skøre aromaer.

Butiksbestyrer Mads Hanberg (til venstre) sammen med Nick Theilgaard Olesen foran Væskebalancen på Valby Langgade. Foto: Hanne Bjørton


Annonce
Advarsel

Hundeejer fandt ben med hvidt pulver i boligområde: - Pas på jeres hunde

Det sker

Øl i store mængder: Kig forbi til en smagsprøve eller to

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Skyderi på Rentemestervej: En person behandlet på stedet

København

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

BYLIV

Benproteser og sexlegetøj: Du drømmer ikke om, hvad folk glemmer i en taxa

Kultur

Stor ændring i elsket og udskældt gadefest

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Corona

Kæmpe testcenter åbner igen: Nu også med vaccination

112

Nyt fra politiet: Her begyndte branden i Maxi Zoo

Underholdning

Sune stopper ikke: Nu kan du eje Rantzausgade eller vælte en bil

Politik

Aggesen raser over Vindfeldt: Vi er blevet mødt af lukkede døre og hold kæft-bolsjer

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

børn & corona

Pyha! Nu kan børn få corona-vaccine hos egen læge

Kommunalvalg

Alternativet i opstillings-ups: Kandidat måtte trække sig for at gøre plads til ung komet

København

TikTok-stjernen S1MBA giver dansk debutkoncert på RUST

Annonce