Annonce
København

Veganerblogger Thomas Erex: - Mock duck og farsbrød hitter i julen

Veganerblogger Thomas Erex gav sig selv et år til at lave omstillingen fra vegetar til veganer, men allerede efter en måned var han veganer. Det var ikke nær så besværligt at finde veganske produkter, som han troede. Foto: Louise Sørensen
Det veganske julebord er ikke så traditionsrigt som det traditionelle, men der er ved at indfinde sig favoritter, siger Thomas Erex, kogebogsforfatter og vinder af Årets Veganske Blog 2021.

Selvom veganer-miljøet stadig er relativt nyt i Danmark, er der alligevel ved at indfinde sig en konsensus om, hvilke retter der skal stå på julebordet.

Det fortæller Thomas Erex, kogebogsforfatter og vinder af Årets Veganske Blog 2021.

- Der er ved at danne sig nogle julefavoritter, men vi er stadig et sted, hvor vi ikke som sådan har låst os fast på nogen traditioner. Mock duck, et alternativ til and, og farsbrød med linser, nødder og grøntsager i butterdej er dog populære retter, siger Thomas Erex hvis facebookside følges af 10.000 mennesker, mens hans Instagram følges af 13.000, og så har han lavet tre kogebøger.

Annonce

Udfordrer følgerne

I starten kunne han godt lide at lave alternativer til almindelige kødretter, men nu udfordrer han sig selv og følgerne lidt mere.

- Det skal stadig være genkendeligt og let, så det ikke bliver et kæmpe projekt for folk at spise grønt, men jeg kan for eksempel godt lide at introducere nye ingredienser i nogle af retterne og på den måde udfordre folk lidt.

Den seneste bog, som Thomas Erex har udgivet, handler om kikærter, for her er der sket noget af et nybrud, fortæller han.

- I 2015 var der nogen, der fandt ud af, at man kan kan lave marengs ud af kikærtevand. Det var lidt af et gennembrud i det veganske køkken, hvor man aldrig rigtig har kunnet lave flødeboller, skumfiduser og så videre. Det er faktisk en form for vidundermiddel.

Sidste år lavede Thomas Erex kogebogen ”Vegansk julemad” med opskrifter på plantebaserede retter til julemiddagen og julefrokosterne. Foto: David Bering, Montgomery

Bog nummer to var en kogebog med veganske juleopskrifter.

- For mig er jul rigtig god stemning og hygge, og jeg kan slet ikke forestille mig hygge uden mad. Julen er et lys i den mørke og kolde tid, og vinteren er enormt lang, mørk og kold i Danmark. Den er forfærdelig, men så har vi heldigvis det lille lyspunkt i december, hvor vi mødes med dem, vi holder af, og hygger, siger Thomas Erex, der skiftede den røde bøf ud med kål, linser, bær og rodfrugter som 23-årig efter at have set dokumentarfilmene ”Earthlings” og ”Food, Inc.”, der kaster et kritisk blik på fødevareindustrien.

- Jeg har altid interesseret mig for, hvordan menneskets forbrug påvirker verden, men filmene gjorde mig for alvor opmærksom på, hvordan den animalske fødevareproduktion påvirker planeten - både i forhold til miljøet, dyrene og sygdomsspredning.

- Især filmen ”Earthlings” gav mig en lussing. Jeg vil faktisk ikke anbefale nogen at se den, for den er meget voldsom, men den handler om, hvordan vi behandler dyrene i specifikke industrier, siger Thomas Erex, der efter at have set de amerikanske film begynde at dykke ned i emnet og undersøge den animalske industri i Danmark.

Det fik ham til i første omgang at vælge vegetar-vejen.

- Efter at have lavet en masse research valgte jeg, at jeg ikke ville støtte den animalske industri, siger Thomas Erex.

Annonce

Fra vegetar til veganer

Efter et par uger som vegetar begyndte tanken om at gå skridtet videre og blive veganer at rumstere i Thomas Erex’ hoved, og han gav sig selv et år til at lave omstillingen, fordi det umiddelbart virkede meget besværligt at skulle lede efter sojamælk og havrefløde på støvede butikshylder. Efter en måned var han veganer og har været det lige siden.

- Det var da lidt besværligt, men det var slet ikke så slemt, som jeg havde forestillet mig, lyder det fra Thomas Erex, der ligesom andre veganere har oplevet et kæmpe boom i udvalget af veganske fødevarer.

De vidste ikke, hvad de skulle servere for mig, så jeg hjalp dem ved at oprette en blog med opskrifter, som de kunne blive inspireret af, og så blev det lige så stille en ting,

Thomas Erex, vegansk madblogger og kogebogsforfatter

- I dag kan man finde alle mulige veganske produkter i de gængse butikker, og vi er et sted lige nu, hvor hele verden interesserer sig for det her. Der bliver hele tiden udviklet nye produkter, og i løbet af få år tror jeg, at de fleste kender til de veganske produkter, siger han.

Ligesom Thomas Erex helt ukompliceret gled over i veganer-livet, blev han også blogger med et minimum af afsæt. Faktisk startede han med at lave bloggen www.thomaserex.com som en service til venner og familie, der inviterede ham til middag.

- De vidste ikke, hvad de skulle servere for mig, så jeg hjalp dem ved at oprette en blog med opskrifter, som de kunne blive inspireret af, og så blev det lige så stille en ting, siger Thomas Erex.

Annonce

Autentisk indhold

Ligesom de fleste andre bloggere med mange følgere kontaktes Thoma Erex ofte af virksomheder, der ønsker at indlede et kommercielt samarbejde med ham, men ofte siger han nej. Især fordi nogle af produkterne, som han bliver spurgt, om han vil promovere, slet ikke har noget med mad at gøre.

- Der er ikke så mange veganer-bloggere, og jeg kan da godt forstå, at hvis man har et vegansk rengøringsmiddel, man gerne vil promovere, så prøver man hos nogle af de bloggere, som har noget med veganisme at gøre, men i sådanne tilfælde siger jeg altså nej.

- Jeg vil gerne give folk noget autentisk, noget inspiration, som kommer fra mig og ikke en virksomhed, som skal tjene penge, siger Thomas Erex.

Thomas Erex

Blev ”Årets veganske instagrammer” og ”Årets veganske meningsdanner” i 2016. I 2017 modtog han prisen ”Årets veganske udgivelse”, og i 2018 blev han ”Årets veganer”. I 2021 fik han prisen ”Årets veganske blog”. Alle priserne bliver uddelt af Danmarks Veganske Forening.

Thomas Erex har udgivet tre bøger: ”Veganske livretter”, ”Vegansk julemad” og ”Kærlighed & Kikærter”.

Han er bosat i København, hvor han også arbejder for Plantevækst, en orgnisation, som arbejder for at fremme plantebaserede muligheder i Danmark.


Annonce
Kaos

Københavnere må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Det sker

Forkæl dine smagsløg: Kig forbi Østerlandsk Thehus på fredag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hunde angriber elever: Fem på hospitalet

Sure smileys

Spisested holdt sur smiley skjult: - Jeg føler mig hårdt behandlet

corona

Det skal være nemmere at få et stik: To nye vaccinecentre åbner

BYLIV

Tjek de nyeste fødevaretrends - og vær med til at påvirke dem

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

sexisme og sexchikane

Anonyme opråb: Så mange har henvendt sig med sexisme og seksuelle krænkelser i kommunen

Sundhed

Nyt vaccinationscenter på Frederiksberg: Nu tages en kulturinstitution i brug

Det sker

Øl i store mængder: Kig forbi til en smagsprøve eller to

byens bedste liv

Vidste du det? Kæmpe juletræ med lys og pynt hænges på hovedet

For abonnenter

Truer Omikron årets julerejser? - Lige nu er reaktionen lidt panikagtig

112

Dramatik på populært museum: 400 gæster evakueret efter mistanke om brand

Juletid

Juletræssalget på Halmtorvet sikrer jobs til byens udsatte: - Det er hyggeligt og gør hverdagen nemmere

Alarm 112

Fysioterapeut voldtog tre kvinder i sin lejlighed i København

Annonce