Annonce
Bolig og livsstil

Velkommen til Danmarks største bofællesskab

Kirsten og Niels Sørensen var blandt de første, som flyttede ind i bofællesskabet Plushusene Hedehusene. De betaler 11.200 kroner inklusive alt for at bo i deres 83 kvadratmeter store lejlighed. Det betyder blandt andet, at de har fri adgang til de aktiviteter, som bofællesskabets værtinde arrangerer. Der er også ansat en kok og vicevært i bofællesskabet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kirsten og Niels Sørensen var blandt de første, som flyttede ind i Plushusene Hedehusene, som er et bofællesskab, der rummer 139 boliger med lejere i alle aldre. Ægteparret har aldrig haft et så aktivt socialt liv, som de har nu.

- Det bedste, det er fællesskabet. Det værste, det er dem, der ikke gider det. Men dem er der heldigvis ikke så mange af.

Sådan siger ægteparret Kirsten og Niels Sørensen, når de skal opsummere, hvad det bedste og værste er ved at bo i Danmarks største bofællesskab, Plushusene Hedehusene. Bofællesskabet, som består af 139 boliger fordelt på rækkehuse og fire-etagers punkthuse med lejligheder, er gennem de sidste år vokset frem i yderkanten af den nye bydel Nærheden, som skal være en ny forstad til København.

Fra Kirsten og Niels Sørensens altan på Kongelysvej er der udkig til stationen Hedehusene og den nye bro, som siden marts 2020 har forbundet Nærheden med det eksisterende Hedehusene, og går de ind i gæsteværelset, kan de skimte den alpine skibakke i Naturpark Hedeland. Fra altanen har de også udsigt til bofællesskabets 650 kvadratmeter store fælleshus. Faktisk ligger de lige overfor, men det er helt efter eget ønske, for Kirsten og Niels Sørensen var nogle af de første, som flyttede ind i Plushusene Hedehusene i september 2020, og derfor stod de også blandt de forreste i køen til at vælge lejlighed.

Annonce

- Det kan da godt larme lidt, men det gør ikke noget. Hvis ikke man kan tåle lidt liv og lidt larm, så skal man ikke flytte ind i et bofælleskab, siger Kirsten Sørensen.

Fra hus til bofællesskab

Før Kirsten og Niels Sørensen flyttede ind i bofællesskabet, boede de i eget hus, men da alderen begyndte at kunne mærkes, besluttede de sig for at se sig om efter noget andet. På en køretur i Nærheden blev de opmærksomme på Plushusene i Hedehusene.

- Vi havde aldrig spekuleret over at skulle bo i et bofællesskab, men vi er vilde med det. Vi har syv minutter til stationen, og vi har aldrig haft så rigt et socialt liv, som vi har nu, siger Kirsten Sørensen og kigger ned i sin telefon.

På den ligger app’en Plushusene, som både er en byttebørs, fælles kalender, informationstavle, besked-tjeneste og ekstra livline for beboerne.

Kirsten og Niels Sørensen kan se den nye bydel Nærheden skyde op omkring dem. Når bydelen er færdig, skal den rumme 8000 mennesker. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Boligerne i Plushusene Hedehusene rangerer i størrelse fra 61 til 116 kvadratmeter. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Hvis man har brug for hjælp til noget, så skriver man det bare her, og så er der nogle, som svarer. Hvis man ikke lige har tid til at lufte sin hund, så er der andre, som melder sig, og skal man have hjælp til at sætte en hylde op, får man det. Folk er utroligt hjælpsomme, og der er simpelthen ikke den ting, som ikke kan lade sig gøre, siger Kirsten Sørensen og scroller rundt i  det, man kunne kalde bofællesskabets digitale forsamlingshus.

- Se, der er en, som vil holde nytårsaften - så skal man bare tilmelde sig. Den her app bliver brugt til alt, og den skaber et super sammenhold.

Annonce

Krydderurter og seniorgymnastik

Det er også i app’en, at beboerne kan melde sig ind i forskellige grupper og til aktiviteter arrangeret af bofællesskabets værtinde, som er ansat af Plushusene og har til opgave at hjælpe fællesskabet på vej. Det gør hun blandt andet ved at facilitere aktiviteter ud fra beboernes interesser og hjælpe med at oprette klubber.

Niels Sørensen er medlem af nyttegruppen og har blandt andet været med til at etablere et krydderurtebed samt sørge for beplantningen i bofællesskabets orangeri.

- Når man bor i et bofællesskab, så er det nødvendigt, at der er nogle, som tager et initiativ nogle gange. Plushusene skaber rammerne, men vi skal selv fylde dem ud, siger Niels Sørensen og fortæller om dengang, der skulle samles blomsterkummer.

- Der gik en besked ud på app’en om, at der ville blive afleveret nogle blomsterkummer, og at de skulle samles. Vi var tre-fire mand, der meldte sig, og udover blomsterkummerne fik vi også et beløb af Plushusene til at købe planter for. Vi valgte at lave et bed med krydderurter, og da vi var færdige, sendte vi en besked ud om, at nu måtte folk gerne tage af bedet. Det har fungeret så fint - det er i hvert fald ikke blevet plyndret endnu.

Fra Kirsten og Niels Sørensens altan har de udsigt til deres afdelings udeområde med højbede, orangeri og legeplads. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fælleshuset på 650 kvadratmeter danner rammen om fællesspisning, yoga, avislæsning, boldspil, filmaften, vinsmagning og meget andet i bofællesskabet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Udover at gå til hånde i nyttegruppen, så går han og Kirsten Sørensen også til seniorgymnastik om tirsdagen og kortspil om onsdagen.

- Så sidder vi der og spiller kort med de gamle damer, siger Niels Sørensen og smiler, inden han bliver afbrudt af sin hustru.

- Ej, de er da ikke gamle. Nanna og Line er i midten af tyverne. De er så søde, siger hun og tjatter til Niels Sørensen.

Annonce

Nej til seniorbofællesskab

Havde der kun siddet gamle mænd og kvinder rundt om kortbordet og i bofællesskabets 139 boliger, var Kirsten og Niels Sørensen aldrig flyttet ind. Det betyder noget for dem, at de støder på både børn, unge og ældre på stierne, i haven og i fælleshuset.

- Det giver liv i området, når der bor folk fra alle aldersgruppe. Jeg synes, det er dejligt, når vi kan høre børnene lege i haven, og det er en fornøjelse så kontaktsøgende de mindste af dem er, siger Niels Sørensen og tager en tænkepause:

- I et seniorbofællesskab er der kun liv, når bedemanden kommer forbi, slutter han lidt mørkt og tilføjer, at et lille bofællesskab heller ikke havde været attraktivt for dem, da det skal være af en vis størrelse for at kunne tilbyde det liv, de er efter.

Oprindeligt var det faktisk meningen, at bofællesskabet i Nærheden skulle have været et seniorbofællesskab, men en spørgeskemaundersøgelse, hvor der blandt andet blev spurgt ind til folks præferencer i forhold til alderssammensætningen i et bofællesskab, fik Plushusene til at ændre konceptet. Af undersøgelsen fremgik det, at 74 procent af de +55-årige helst ville bo sammen med eller tæt på familier med børn, mens hele 89 procent af de adspurgte børnefamilier helst ville bo tæt på +55-årige.

I et seniorbofællesskab er der kun liv, når bedemanden kommer forbi.

Niels Sørensen, beboer i Plushusene Hedehusene

Af samme grund er Plushusene i Hedehusene også indrettet efter de primære målgrupper, børnefamilierne og de +55-årige, og der er blandt andet legepladser, kreativt værksted, lounge med daglig avis og lift til kørestol i fælleshuset.

Annonce

En motiveret ansøgning

I Kirsten og Niels Sørensens bygning bor der både børn, unge og ældre, og fælles for dem alle er, at de har skrevet en motiveret ansøgning til Plushusene for at komme i betragtning til en bolig. I ansøgningen forventer Plushusene, at folk gør rede for deres interesser, og hvad de selv mener at kunne bidrage med til fællesskabet.

- De vil gerne have, at folk vil fællesskabet, siger Kirsten Sørensen.

For hende og Niels Sørensen gælder det, at de aldrig har haft så travlt, som de har lige nu.

- Ulempen ved at bo her er, at vi bliver så stressede af alle de aftaler, vi har. Hvis man vil noget, er der altid mulighed for det, siger Kirsten Sørensen og tilføjer, at deres venner er smadder misundelige over ægteparrets nye boligsituation. Og børnene - de er bare glade for, at deres forældre er kommet ind i et fællesskab, hvor man hjælper hinanden.

- Nu skal de ikke tænke på, om vi kan klare os.

Annonce

Lidt for moderne

Ovre i fælleshuset er der tomt, men når der er fællesspisning, samles op til 80 af beboerne i bofællesskabet i spisesalen. Cirka en gang hveranden uge hjælper Kirsten Sørensen til i køkkenet, hvor værtinden står for menuen, indkøb og koordinering.

I bofællesskabets spæde start blev en kok ansat i fire måneder til at løbe fællesspisningerne i gang, men nu kører det nogenlunde af sig selv, og Kirsten Sørensen er vild med sin madgruppe:

- Det er simpelthen så sjovt at være med, og jeg har lært nogle gode venner at kende her, siger hun, mens hun viser rundt blandt de funklende, nye køkkenmaskiner i produktionskøkkenet.

Ved siden af køkkenet ligger spisesalen, og over for spisesalen ligger boldspilsrummet med basket-kurv, hockeymål og bordtennisbord. Er der ønske om det, kan salen også bruges som biograf. Derudover ligger der også et værksted og tre gæsteværelser i stueetagen.

På førstesalen er der en lounge med tekøkken, en børnehule, et fitnessrum og et kreativt værksted. Endelig er det også på første sal, at bofællesskabets vicevært, som står for vedligeholdelse af de fælles udearealer og er ansvarlig for deleværktøjet i værestedet, bor.

Endnu virker det ikke til, at der er nogen, som er løbet med noget, forklarer Niels Sørensen, som kun kan pege på én ting, han ikke er så vild med ved bofællesskabet.

- Det er jo et moderne bofællesskab, og derfor er det ikke alle steder, der bliver slået græs. Der skal være noget til brumbasserne og bierne. Jeg ville måske gerne have, at det så lidt pænere ud.

Plushusene

Plushusene er etableret i 2018 af NREO og CASA Group.

De to selskabers vision med Plushusene er at skabe et helt nyt og unikt lejeboligkoncept, som bygger på de nyeste trends og behov inden for co-living.

Der forventes opført 10-12 større certificeret bæredygtige ejendomskomplekser i Danmark med i alt cirka 2000 boliger. Ejendommene vil fortrinsvis bestå af rækkehuse, lejligheder og  fællesfaciliteter. De vil blive placeret i naturskønne omgivelser i udkanten af større byer og blive bygget af bæredygtige materialer.

Plushusene har bofællesskaber på vej i Nivå, Ballerup, Tårnby, Køge Nord og Lisbjerg.

De første beboere flytter ind i Plushusene Nivå i januar 2022.


Annonce
sygeplejerske

For 20 år siden forlod Ulla jobbet som sygeplejerske: Nu får presset på hospitalerne hende til at vende tilbage

Det sker

Klar parat Yummy start: Yoga, hav-dyp og lækkert mad

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Det sker

Rookie Runners: Løb og fællesskab på Nørrebro med plads til alle

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Annonce