Annonce
Debat

Vesterbro skal ikke have ansvaret for alle Københavns stofbrugere

- Vi ved, at stofindtagelsesrum redder liv, men i dag er det kun på indre Vesterbro, at stofbrugere har et sikkert sted, skriver Anna Overlund Sørensen (SF). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Overdosis dræber flere danskere hvert år end trafikuheld. I København alene døde 54 mennesker af overdosis i 2019. Det er flere end én om ugen.

Jeg tror, de fleste københavnere kender følelsen af, at en lokal stofbruger pludselig ikke sidder på sit vante sted. At han ikke længere går frem og tilbage på Amagerbrogade eller hænger ud ved Nørrebroparken. Vi kan godt lade som om, at det nok er fordi, de er blevet clean, flyttet til Skagen og fået et job i kommunen – men vi ved godt, at det nok ikke passer.

I stedet er der en høj risiko for, at de er blevet en del af den tragiske statistik over overdosisdødsfald.

Annonce

Men vi kan gøre en forskel. Vi ved, at stofindtagelsesrum redder liv, men i dag er det kun på indre Vesterbro, at stofbrugere har et sikkert sted med ordnede forhold og sundhedspersonale i nærheden, hvor de kan indtage deres stoffer.

Når der ikke er plads til stofbrugerne, så vender de tilbage til de københavnske parker og opgange, hvor de sidder alene med høj risiko for overdosis.

Anna Overlund Sørensen (SF)

Stofindtagelsesrummet er en massiv succes, og der indtages stoffer op til 1000 gange i døgnet. 1000 gange i døgnet, hvor brugerne ikke skal sidde alene på et offentligt toilet eller i en opgang, men i stedet har et ordentligt og rent sted at tage deres stoffer. Et sted, hvor de ikke er til offentlig skue og skaber utryghed i nærmiljøet, men derimod kan være uden at få hverken ordensmagten eller de lokale beboere på nakken.

Og vigtigst: Et sted, hvor der er sundhedspersonale i nærheden, som kan udøve livreddende førstehjælp, når der sker overdoser.

Vesterbro kan ikke løfte den opgave alene. Der er kø til stofindtagelsesrummet og tidtagning på hver bruger. Og når der ikke er plads til stofbrugerne, så vender de tilbage til de københavnske parker og opgange, hvor de sidder alene med høj risiko for overdosis.

Derfor skal vi have afsat midler til etableringen og driften af stofindtagelsesrum på Amager og i Nordvest. Vi ved stofindtagelsesrum virker. Vi ved det redder liv.

Vi skal skabe det bedste grundlag for, at når den lokale stofbruger forsvinder fra bænken, så er det fordi, han har fået det bedre – ikke fordi han er blevet en del af en tragisk statistik.

Annonce
Bydel

Usædvanligt opråb: Kom og parkér jeres cykler her

København

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
KULTUR

Tine og Carsten genåbner ikonisk kulturperle: - Det ville jo være synd, hvis der kom en cykelhandler i stedet

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Samfund

Skilt skrevet på dansk skaber forvirring blandt romaer på Lyngsies Plads

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

byliv

Ny hæder til København: Kåret som verdens sikreste by

Byliv

Folkefest på alléen: Årets teaterflise er lagt

Byudvikling

Så er den gal igen: Søjler i skandalebyggeri lever ikke op til brandkrav

Debat

Send ungerne på plejehjem

Københavns fremtid

KøbenhavnLIV inviterer til live-debat 50 dage før kommunalvalget

Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

Byudvikling

Det er nu eller aldrig: Halvdelen af Bispeengbuen skal rives ned

Annonce