Annonce
Debat

Vi skal vende den sociale ubalance, så en beboer i Nordvest's levetid ikke kan måles ud fra uddannelse, beskæftigelse eller indkomst

Mette Simonsen er lokal kandidat til Regionsrådet for Socialdemokratiet. Hun mener, at det faktum, at et menneskes helbred afhænger af, hvilken social position man fødes og lever i, er uretfærdigt. Foto: Privat

Til trods for at vi alle har fri adgang til vores sundhedssystem, eksisterer der fortsat en socialt betinget ulighed. Det faktum, at et menneskes helbred afhænger af, hvilken social position man fødes og lever i, er uretfærdigt.

Vi ved, at mennesker med lange uddannelser og høje indkomster går oftere til lægen, hvorimod de mennesker heriblandt personer i Nordvest med kortere eller ingen uddannelse og lave indkomster først benytter sundhedsvæsenet ved akut behov, ligesom flere med høje indkomster har sundhedsforsikringer blandt andet igennem deres arbejde. Disse forsikringer hjælper dem til hurtigere og mere målrettet behandling.

Et studie fra Finland Sverige og England (2001) viste, at chancen for overlevelse ved indlæggelse efter blodprop i hjertet var ringere ved lav uddannelse og indkomst. Disse studier viste også, at de dårligere socialt stillede fik mindre intensiv behandling. I Danmark har vi ikke undersøgelser, som be- eller afkræfter sådanne undersøgelser, men det fritager os ikke for, at vi stadig har et politisk ansvar for at sikre lige behandlingsmuligheder uanset social status.

Annonce

Et andet studie viser, at beboere i nedslidte og socialt belastede lokalsamfund er i større risiko for at udvikle skadelig sundhedsmæssig adfærd. Bor man samtidig i et område, som er præget af utryghed, er der risiko for, at man ikke opsøger hjælp. Derfor er det vigtigt, at vi indtænker lokalsamfundets andre problematikker, når vi skal skabe lighed inden for sundhed.

Jeg mener derfor, at vi lokale burde sætte fokus på, hvilke tiltag vi som lokalsamfund kan iværksætte, og som kan være med til at mindske disse uligheder. Vi skal vende den sociale ubalance, så en danskers levetid og beboer i Nordvest ikke skal kunne måles ud fra uddannelse, beskæftigelse eller indkomst.

Annonce
Debat

Tillykke til Noma og Geranium – men lad os også hylde det lokale shawarma-sted

Debat

El-løbehjul er farlige og ikke grøn transport

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Og det er gratis at deltage

Øl til en 10'er og politikerbanko: KøbenhavnLIV inviterer til fredagsbar

Det sker

3-2-1 nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Byliv

Vedat laver telefoner og giver dem væk gratis: Ingen børn skal opleve det samme som jeg gjorde

BUTIKSLIV

De var ved at dreje nøglen om: Nu fejrer legendarisk tegneseriebutik rund fødselsdag med fest i to dage

S-politik?

Brugte kommunale medarbejdere til S-politik: Skarp kritik af overborgmesteren

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

debat

Kommunen er for kompliceret, når selv borgmesteren er forvirret

Kultur- og fritid

Fri for frispark: - Du skal være mere med- end modspiller, hvis du vil til debat om Østerbros kultur og fritid

København

Massivt fund af kræftfremkaldende stof vækker bekymring: Findes PFOS også i København?

Byens Bedste LIV

RUST ryster rustet af sig og genåbner med ny energi

DEBAT

I vores by skal ingen føle sig tvunget til ørepropper

Retssag

Læk om pensionssager fra Frederiksberg Kommune skal for Højesteret

Byliv

Kæmpe marked kommer til Sydhavnen: Interessen blæser os omkuld

Annonce